Maak je website toegankelijk

door | nov 4, 2021 | Website | 0 Reacties

Is jouw website toegankelijk?

Dat is een vraag dat je je zeker moet stellen. Een website moet er natuurlijk mooi uitzien om de aandacht te trekken. Echter, een andere vraag die je moet stellen is of jouw website toegankelijk is voor de gekozen doelgroep. Nu gaat het niet alleen maar om teksten, maar ook kleuren. Zijn de Call to Actions nog steeds duidelijk? Zijn de buttons leesbaar?

Dingen waaraan je moet denken zijn;

  • Afbeeldingen
  • Video’s
  • Formulieren
  • Animaties
  • Tekst


Wat kan ik doen om mijn website toegankelijk maken?

Als je veel gebruik maakt van animaties en video’s is het een goed idee om dit toegankelijk te maken voor iedereen. Dit houdt in dat de video niet automatisch afspeelt. Wordt er in de video gesproken? Denk er dan aan om ondertiteling toe te voegen zo kunnen mensen die niet goed kunnen horen ook meekrijgen wat er besproken wordt in de video.

Een ander belangrijk punt is het contrast op de website. Heeft de tekst en achtergrond wel het juiste contrast? Dit is belangrijk voor mensen die slechtziend zijn, maar ook mensen die kleurenblind zijn. Heeft jouw website wel genoeg contrast? Met deze tool kun je dit controleren. Naast dat het aangeeft of het contrast wel groot genoeg is, geeft het ook nog suggesties.

Er zijn nog een paar andere praktische dingen die je kan doen om je website toegankelijk te maken. Zo moet je nooit meer dan één H1 op een pagina gebruiken. Ga niet van één H1 naar een H3 header, maar ga van H1, naar H2 en uiteindelijk H3. Hiërarchie is belangrijk als het gaat om toegankelijkheid. Door middel van deze hiërarchie kun je de gebruiker sturen. We wisten al dat headers belangrijk zijn voor SEO, maar ze kunnen voor veel meer dingen worden ingezet!

Waarom moet je je website toegankelijk maken?

Naast dat het goed is om jouw website voor iedereen toegankelijk te maken zijn er ook nog andere punten die bijdragen voor jouw merk. Zo wordt de reputatie van jouw merk vergroot omdat je website voor iedereen toegankelijk is. Je verhoogt de customer experience, wat ervoor zorgt dat klanten sneller geneigd zijn om terug te komen naar jouw website. Overigens heb je minder kans om in aanraking te komen met de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). De WCAG speelt steeds een belangrijker rol online, er zijn al gevallen gemeld waarbij er rechtszaken eruit zijn voortgekomen omdat de website niet toegankelijk is.

Website updaten of opnieuw beginnen

Nu kijk je misschien naar je eigen website en denk je bij jezelf: mijn website is oud, wil ik wel zoveel tijd en energie investeren? Dit is goed om bij jezelf na te gaan. Als je website al een tijdje bestaat gaat het flink wat tijd kosten om dit helemaal WCAG-proof te maken. Het is misschien dan handig om bij jezelf na te gaan of je wel hier tijd en energie in wilt steken of opnieuw te beginnen met een nieuwe website. Wil je weten of jouw website WCAG-proof is? Maak dan gebruik van deze tool.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.